Een centrale verwarming is tegenwoordig in vrijwel ieder huis aanwezig. Dat is ook niet zo vreemd aangezien het de meest effectieve manier is om je huis warm te krijgen. Bij een centrale verwarming hoort ook een thermostaat. Zodra de CV is aangelegd, wordt het tijd om deze thermostaat de installeren. De thermostaat kun je een beetje zien als de hersenen van het systeem: je regelt er alles mee. Maar hoe werkt het plaatsen van een thermostaat dan eigenlijk precies? Waar hangt je deze neer en is dat met bedrading of juist draadloos? In deze blog kom je er alles over te weten.

Waar moet je de thermostaat hangen?

Het eerste wat je jezelf af moet vragen is waar de thermostaat precies moet hangen. Je wilt immers dat deze goed en effectief werkt. De plaats van de thermostaat is dan van groot belang. Allereerst is het goed om te weten dat een thermostaat ten alle tijden op een binnenmuur bevestigd moet worden. Doe dit zo’n anderhalve meter boven de grond. Bovendien zijn er nog meer dingen waar je op moet letten wanneer het gaat om de plaats van de thermostaat. Zo is het niet verstandig om deze boven de verwarming te hangen een ook niet in de zon. Vermijd daarnaast een plaats direct naast een deur of raam. Wanneer je bijvoorbeeld de thermostaat boven de verwarming hangt, zal het daar veel sneller de gewenste temperatuur bereiken. Daardoor slaat de verwarming weer af terwijl de gewenste temperatuur nog lang niet in het hele huis bereikt is. Dat geldt ook voor een plaats in de buurt van een raam of laag op de muur.

Bedrading of draadloos

Er zijn heel veel verschillende thermostaten beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen een thermostaat met bedrading of juist een draadloze. In verreweg de meeste huizen wordt gebruik gemaakt van een thermostaat met bedrading. Dat wil overigens niet zeggen dat je deze bedrading hoeft te zien. Vanzelfsprekend kun je deze weg werken waardoor je de bedrading niet ziet. Zie je dat zelf niet zitten? Dan kun je natuurlijk ook een specialist inschakelen om dit voor je te doen. Daarnaast kun je ook voor een draadloze variant kiezen. Deze komen de laatste jaren steeds vaker voor in nieuwbouwhuizen. Ook mensen die ervoor kiezen om een nieuwe cv aan te laten leggen, maken daarbij steeds vaker gebruik van een draadloze variant.

Zwakstroom

Hoewel er heel veel verschillende thermostaten op de markt te verkrijgen zijn, doen ze in de basis natuurlijk allemaal hetzelfde. Iedere thermostaat beschikt bijvoorbeeld over twee zwakstromen draden. Daarmee worden de cv-ketels aangestuurd. Hoe deze precies werken, verschilt wel sterk. Zo kan dat bijvoorbeeld door middel van batterijen terwijl het ook mogelijk is dat de zwakstromen via de ketel hun stroomvoorziening krijgen. Ook het voltage kan per thermostaat verschillen. Het is belangrijk dat je zelf weet hoe dit bij jouw thermostaat precies werkt. Wanneer je bijvoorbeeld niet weet dat er een batterij nodig is, kan deze natuurlijk ook zomaar een keer leeg zijn. De thermostaat valt dan uit en als je geen reservebatterij hebt liggen, kan dat voor flink wat problemen zorgen. Helemaal als dat ’s nachts of in het weekend is.

Draadloos

Zoals gezegd is het ook mogelijk om te kiezen voor een draadloze thermostaat. Steeds meer mensen kiezen voor deze variant in plaats van degene met bedrading. Het principe van een draadloze thermostaat is eigenlijk vrij eenvoudig. Er is in de thermostaat een zender bevestigd. Deze kan zonder bedrading contact maken met de ontvanger die zich in de ketel bevindt. Dat is natuurlijk ontzettend handig en bovendien hoef je de draden niet weg te werken. Het grootste voordeel van deze thermostaat is echter dat je nog van plek kunt veranderen.

Terug naar homepage -> Loodgietersbedrijf Alkmaar