Is het ooit bij je opgekomen om een lekkage zelf op te lossen? Het klinkt voor de meeste mensen wat  ingewikkeld, maar is in feite heel makkelijk zelf te doen door gebruikt maken van handige tips. Onderstaande 5 tips helpen er zeker bij om een lekkage zelf te verhelpen:

5 tips voor het verhelpen van een lekkage:

  • Misschien wel het belangrijkst: ga na waar het lek zich bevind. Vaker kan dat heel snel gebeuren, bijvoorbeeld een lekkende kraan, maar er zijn ook veel gevallen waar dat niet zo zal zijn. een lekkage in een leiding die loopt achter een wand of onder de vloer is niet makkelijk te achterhalen. In zulke gevallen is het raadzaam de hulp van een loodgieter in te roepen.
  • Nadat je achterhaald hebt waar het lek zich bevindt dien je na te gaan wat de oorzaak ervan is. Gaat het om een scheur in de leiding of water dat langs de rand van de wastafel wegstroomt? Wanneer de oorzaak bekend is kan je nagaan of je het wel zelf kan verhelpen. Zorg er wel voor dat je realistisch blijft. Als je nooit eerder een waterleiding hebt aangelegd zal je dus zeker niet moeten proberen een complete leiding te vervangen.
  • Sluit altijd de watertoevoer af. Dat kan gebeuren door de hoofdkraan dicht te draaien .Soms is er ook een aparte stopkraan aanwezig.
  • In het geval van een lekkende kraan kan je deze zelf verwisselen. Verwijder de oude kraan door deze los te schroeven en plaats de nieuwe. Het is vaak ook mogelijk om alleen het binnenwerk te vervangen. Deze dient eveneens te worden losgeschroefd om vervangen te worden. Wanneer er sprake is van koppelingen bij zowel de aanvoer als de afvoer kan je proberen deze aan te draaien. Doe dit wel voorzichtig om het schroefdraad niet te beschadigen.
  • Is er een lek dat loopt langs de wastafel of bad, dan is meestal de afdichtingsstrip uitgedroogd of deels verwijderd. In zulke gevallen dien je de randen volledig schoon te maken door het oud materiaal te verwijderen. Breng er vervolgens met een speciale afdichtingskit voor natte ruimtes een nieuwe laag aan. Nadat deze is gedroogd zal het lek tot het verleden behoren.

Wanneer er echter sprake is van een lekkage die je liever niet zelf wil oplossen kan het beste loodgietersbedrijf in Alkmaar hier een oplossing in brengen.