Het verwarmen van het huis kan aardig wat kosten. Het is daarom heel belangrijk om de kostbare warmte zo min mogelijk verloren te laten gaan. Ook overtollig gebruik zal moeten worden tegengegaan. De meeste besparingen zijn op heel eenvoudige wijze uit te voeren, maar er zijn ook besparingen die de hulp van een loodgieter vereisen.

Welke zijn de grootste verbruikers van de verwarming?

De verwarming van de grootste ruimtes in het huis, zoals de woonkamer en keuken, neemt het grootste deel van de gebruikte energie op zich. Maar ook het gebruik van warmwater bij het douchen of de afwas zorgt voor het onttrekken van veel energie uit de verwarmingsinstallatie. Bij het besparen op de verwarming zal je dus moet focussen op deze grootgebruikers.

Maak handig gebruik van isolatiemateriaal

Het belangrijkste van besparing op de verwarming is om de opgewekte warmte niet makkelijk weer kwijt te raken. In grote ruimtes zoals de woonkamer zal er veel warmte via de ramen ontsnappen, ook al zijn deze dicht. Gebruik daarom het liefst dikke gordijnen met een donkere kleur. Hierdoor blijft de meeste warmte binnenshuis. Ook met vloerkleden wordt het verloren gaan van warmte tegengegaan. Probeer ook alle overige oorzaken van warmteverlies zoals spleten en kieren in deur- en raamopeningen zo goed als mogelijk af te dichten. Dit kan met een afdichttingskit gebeuren.

Maar ook het aanschaffen van een slimme thermostaat kan het energiegebruik omlaag brengen. De verwarming wordt hierdoor op een heel slimme manier aangepast aan de behoefte.Het regelmatig onderhouden van de verwarmingsinstallatie zal veel besparen op het rendement. Hierdoor verbruikt de installatie minder energie.

En let er zeker ook op dat je niet onnodig veel warm water gebruikt. Laat de douche niet langer dan nodig openstaan. Gebruik ook een spaardouchekop. Deze kan 7 tot 8 liter water per minuut besparen op het verbruik. Ook bij het wassen van de vaat kan je eerste alles in warm water laten weken en vervolgens met koud water afspoelen. Door gebruik te maken van bovenstaande adviezen kan je heel eenvoudig besparen op de verwarming. Vooral de verwarmingsinstallatie geniet hierbij de nodige aandacht.

Een loodgieter uit Alkmaar zal de nodige aanpassingen kunnen verrichten zodat de besparing op de verwarming optimaal zal zijn. Vooral bij het onderhoud van de verwarmingsinstallatie zal een loodgieter de juiste procedure kunnen volgen. Het is altijd handig een onderhoudscontract te sluiten.