Problemen met de leidingen komen in alle soorten en maten. Heel vervelend natuurlijk, maar waterleidingen en afvoer zijn natuurlijk behoorlijk kwetsbaar. Opvallend is dat de meeste problemen niet in de zomer ontstaan, maar juist in het najaar en de winter. Regen en vorst zorgen namelijk voor de grootste problemen. Juist daarom is het misschien wel verstandig dat veel om de leidingen in en rondom je huis goed te onderhouden. Op die manier voorkom je namelijk de meeste problemen. Het gaat daarbij trouwens niet alleen maar om het onderhoud van de leidingen. Ook de afvoer en de boiler dienen regelmatig onderhouden te worden. Door dat op regelmatige basis te doen voorkom je dat een klein probleem uitgroeit tot een veel groter probleem. Toch is dat helaas niet altijd te voorkomen en in dat geval kun je het beste een vakman inschakelen om de problemen op te lossen. Dat geldt trouwens niet alleen voor het oplossen van problemen maar zeker ook voor het voorkomen van problemen. Een goed voorbeeld hiervan is de diverse leidingen voor de winter goed na te laten kijken. Loodgieter Alkmaar kan zwakke plekken opsporen en deze extra bescherming bieden.

Voorkomen van bevroren leidingen

Helaas komt het in de winter regelmatig voor dat de leidingen bevriezen. Hoewel dat niet volledig te voorkomen is, kun je wel bepaalde maatregelen nemen om de kans zo klein mogelijk te maken. Allereerst dien je te weten welke leidingen het hoogste risico vormen, zodat je deze zwakke plekken zo goed mogelijk kunt beschermen. Wanneer je niet zelf in staat bent om deze zwakke plekken te herkennen, kan een specialist je daar uiteraard wel bij helpen. Een goed onderhouden leiding kan met wat extra maatregelen zonder problemen een vriesnacht overleven. Een vakman weet precies welke maatregelen het beste genomen kunnen worden. De meest heftige maatregel is om een bepaalde leiding helemaal van het water af te sluiten. Dat gebeurt soms bij waterleidingen die buiten lopen. Wanneer het echt heel hard gaat vriezen, is er namelijk niet veel anders dat je kunt doen om deze leidingen te beschermen.

Herken een bevroren waterleiding

Het is belangrijk om een bevroren waterleiding direct op te merken. Door de bevriezing kan de leiding namelijk stuk gaan waardoor je met wateroverlast te maken krijgt. Er zijn verschillende signalen die wijzen op een bevroren leiding. Allereerst is het natuurlijk verstandig om alle kranen en leidingen goed na te lopen wanneer het flink gevroren heeft. Een bevroren waterleiding valt direct te herkennen door naar de waterdruk van de kraan te kijken. Is de waterdruk een stuk lager dan normaal? Dan is dat een duidelijk signaal van een bevroren waterleiding. Het kan overigens zelfs zo zijn dat er helemaal geen water meer uit de kraan komt.

Oplossen van een bevroren waterleiding

Een bevroren waterleiding is niet direct het einde van de wereld. Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen. Dat kun je natuurlijk het beste eerst zelf proberen. Bijvoorbeeld door de leiding te verwarmen. Dat is in veel gevallen een effectieve oplossing omdat je daardoor het bevroren gedeelte weer kunt laten smelten. Het verwarmen van de leiding is op diverse manieren mogelijk. Zo kun je ervoor kiezen om een draagbaar verwarmingselement te gebruiken. Daarnaast is het ook mogelijk om dit bijvoorbeeld met een föhn te doen. Dat laatste is echter niet zo effectief. Het kost namelijk flink wat tijd en ook de energierekening loopt er behoorlijk van op. Dat is echter wel één van de weinige dingen die je zelf kunt doen. Als dit niet werkt, kun je het beste een specialist inschakelen. Dat is uiteraard ook het geval als de leidingen al kapot zijn.